Bizi takip edin
|
EN

SOSYAL MEDYA

SOC 400 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Statü, İktidar ve Refah
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
SOC 400
Güz/Bahar
3
0
3
6

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Servis Dersi
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri -
Dersin Koordinatörü
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Bu ders öğrencilere statü, iktidar ve refah devleti konularını analizi edebilmeleri için gerekli donanımı kazandırmayı amaçlamaktadır. Derste öncelikle, toplumsal grupların sınıf, statü ve iktidar temelli olarak farklılaştıklarını gösteren toplumsal tabakalaşma konusu gözden geçirilmektedir. Ardından, toplumsal eşitsizliklerin en önemli sonuçlarından biri olan yoksulluk konusu ele alınmaktadır. Ders, son olarak, refah devleti ve refah politikaları kavramlarını özellikle yoksullukla mücadele ekseninde incelemektedir.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Sınıf, statü ve iktidar kavramlarını analiz edebilme yeteneğini kazanacaktır.
  • Toplumsal eşitsizliklerin doğuşu, yapısı ve sonuçlarını tartışabilecektir.
  • Yoksulluğun nedenlerini sosyolojik bir bakış açısıyla tanımlayabilecek ve tartışabilecektir.
  • Toplumsal refah ve refah devleti kavramlarının oluşum ve dönüşümünü eleştirel bir şekilde analiz edebilecektir.
  • Yoksulluğu azaltmayı hedefleyen refah politikalarını ve programlarını eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirebilecektir.
Ders Tanımı Bu ders statü, iktidar ve refah kavramlarını sosyolojik bir perspektiften incelemektedir. Derste sınıf, statü, iktidar, yoksulluk ve refah konularına ilişkin çeşitli kavramsal yaklaşımlar çerçevesinde ele alınacak konular şunlardır: sınıf ve değişen sınıf yapısı, toplumsal statü, toplumsal güç, toplumsal ve ekonomik eşitsizlikler, toplumsal hareketlilik, yoksulluğun nedenleri, yoksullukla mücadele, refah devleti, refah politikalarının yoksulluk üzerindeki etkisi, ve refah politikalarının farklı toplumsal gruplar üzerindeki etkisi.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
X
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Dersin sunumu
2 Sınıf Marx, K. “Classes in capitalism and Pre-Capitalism”, In D. B. Grusky (Ed.), Social Stratification: Class, Race, and Gender in Sociological Perspective, pp. 79- 97. Wright, E. O. “A General Framework for the Analysis of Class Structure” In D. B. Grusky (Ed.), Social Stratification: Class, Race, and Gender in Sociological Perspective, pp. 98- 110 Wallerstein, I. “Class Conflict in the Capitalist World Economy” In D. B. Grusky (Ed.), Social Stratification: Class, Race, and Gender in Sociological Perspective, pp. 111- 113.
3 Sınıf ve Statü Grusky, D. B. and Sorensen, J. “Are There Big Social Classes?” In D. B. Grusky (Ed.), Social Stratification: Class, Race, and Gender in Sociological Perspective, pp. 165- 175. Weber, M. “Class, Status, and Party”, “Status Groups and Classes” In D. B. Grusky (Ed.), Social Stratification: Class, Race, and Gender in Sociological Perspective, pp. 114- 127. Giddens, A. “The Class Structure of the Advanced Societies” In D. B. Grusky (Ed.), Social Stratification: Class, Race, and Gender in Sociological Perspective, pp. 132- 142
4 Sınıf ve Statü: İki Ayrı Kavram? Tak Wing Chan and John H. Goldthorpe. 2007. “Class and Status: The Conceptual Distinction and its Empirical Relevance” American Sociological Review 72: 512 Bourdieu, P. “Distinction: A Social Critique of the Judegement of Taste” In D. B. Grusky (Ed.), Social Stratification: Class, Race & Gender in Sociological Perspective, pp. 870- 892. Boyne, Roy. 2002. “Bourdieu: From Class to Culture In Memoriam Pierre Bourdieu 1930–2002” Theory, Culture & Society, Vol. 19(3): 117–128
.
5 Film Tartışması Roma (Alfonso Cuaron)
6 Yeni bir Sınıfın Doğuşu? İşçi Sınıfından Güvencesiz Sınıfa Kalleberg, A.L. 2009. Precarious work, insecure workers: Employment relations in transition. American Sociological Review 74:1-22. Breman, J. and M. van der Linden. 2014. Informalizing the Economy: The Return of the Social Question at a Global Level. Development and Change 45:920-940. Munck, R. 2013. The Precariat: a view from the South. Third World Quarterly 34:747-762.
7 ARASINAV
8 İktidar Lukes, Steven. “Power: A Radical View” In S. Lukes, Power: A Radical View, pp. 14-59.
9 İktidar Foucault, M. 1980a. Truth and power. In C. Gordon (Ed.) Power/Knowledge: Selected Interviews and Other Writings 1972-1977, pp.109-133. Foucault, M. 1980b. Power and strategies. In C. Gordon (Ed.) Power/Knowledge: Selected Interviews and Other Writings 1972-1977, pp. 134-145.
10 İktidar Foucault, M. 1980c. Two lectures In C. Gordon (Ed.) Power/Knowledge: Selected Interviews and Other Writings 1972-1977, pp.78-108. Foucault, M. 1980d. The eye of power. In C. Gordon (Ed.) Power/Knowledge: Selected Interviews and Other Writings 1972-1977, pp.146-165.
11 Eşitsizlik ve Yoksulluk Royce, Edward. 2009. Poverty and Power: The Problem of Structural Inequality. Lanham, MD: Rowman and Littlefield Publishers, pp. 1- 24. Townsend, P and D. Gordon. “Introduction: The human condition is structurally unequal”, In Peter Townsend and David Gordon (Eds.) World Poverty: New policies to defeat an old enemy (Policy Press, 2002) pp. xi- xxiv.
12 Refah Devleti Briggs, Asa. “The Welfare State in Historical Perspective”, In C. Pierson and F. G. Castles (eds)., The Welfare State a Reader (Polity, 2006), pp. 16- 29. Offe, Claus. “Some Contradictions of the Modern Welfare State”, In C. Pierson and F. G. Castles (eds)., The Welfare State a Reader (Polity, 2006), pp. 66- 75. Hayek, F. V. “The Meaning of the Welfare State”, In C. Pierson and F. G. Castles (eds)., The Welfare State a Reader (Polity, 2006), pp. 90- 95
13 Yoksulluk ve Refah Devleti Andersen, Gosta-Esping. “Three Worlds of Welfare Capitalism”, In C. Pierson and F. G. Castles (eds)., The Welfare State: a Reader (Polity, 2006), pp. 160- 174. Townsend, Peter. “Poverty, social exclusion and social polarisation: the need to construct an international welfare state”, In Peter Townsend and David Gordon (Eds.) World Poverty: New policies to defeat an old enemy (Policy Press, 2002) pp.
 3- 24.
14 Refah Devletinin ve Yoksullukla Mücadele Politikalarının Geleceği Andersen, Gosta-Esping. “A Welfare State for the Twenty-First Century”, In C. Pierson and F. G. Castles (eds)., The Welfare State a Reader (Polity, 2006), pp. 434- 454. Lister, Ruth. “Investing in the Citizen-Workers of the Future: Transformation in Citizenship and the State under New Labor”, In C. Pierson and F. G. Castles (eds)., The Welfare State a Reader (Polity, 2006), pp. 455- 472. Townsend, Peter and David Gordon. “Conclusion: constructing an anti-poverty strategy”, In Peter Townsend and David Gordon (Eds.) World Poverty: New policies to defeat an old enemy (Policy Press, 2002) pp. 413- 431.
15 Dersin gözden geçirilmesi
16 Final Sınavı

 

Ders Kitabı Bu formda belirtilen zorunlu okumalar.
Önerilen Okumalar/Materyaller Belgesel ve film gösterimleri.

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
1
30
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
35
Final Sınavı
1
35
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
3
60
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
40
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
3
48
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
0
Sınıf Dışı Ders Çalışması
14
3
42
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
0
Portfolyo
0
Ödev
1
25
25
Sunum / Jüri Önünde Sunum
0
Proje
0
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
1
25
25
Final Sınavı
1
25
25
    Toplam
165

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Klasik ve çağdaş sosyolojik kuramların bilgisine ve bu kuramları karşılaştırmalı olarak değerlendirme becerisine sahip olur.

X
2

Sosyoloji alanındaki temel yöntembilimsel yaklaşımlar, toplumsal araştırma ve veri analiz yöntemlerinin bilgisine sahip olur.

X
3

Sosyolojinin temel alanları olan genel sosyoloji, kurumlar sosyolojisi, toplumsal yapı ve değişme ve uygulamalı sosyoloji alanlarında bilgiye sahip olur.

X
4

Sosyolojik bir projeyi araştırma sorusuna en uygun yöntemlerle bireysel ya da grup üyesi olarak başlangıcından sonuna kadar tasarlayarak uygulama becerisine sahip olur.

X
5

Sosyolojik tahayyülü kullanarak bireysel sorunların arkasındaki toplumsal dinamikleri ortaya koyma becerisine sahip olur.

X
6

Yerel, ulusal ve küresel düzlemdeki toplumsal sorunları tanımlayıp, bu sorunların çözümü için yeni politika önerileri sunma yeteneğine sahip olur.

X
7

Sosyolojik bir araştırmanın veri toplama ve veri analizi süreçlerinde bilişim teknolojilerini kullanma bilgi ve becerisine sahip olur.

X
8

Sosyolojik verilerin toplanması, analiz edilmesi, yorumlanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket etme ve bilimsel ve etik değerleri dikkate alma becerisine sahip olur.

X
9

Toplumsal yaşamın çeşitli yönlerini analiz ederken sosyal bilimlerin farklı alanlarından faydalanma bilgi ve becerisine sahip olur.

X
10

Sosyoloji ve sosyal araştırma alanlarındaki bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyerek kendini mesleki açıdan sürekli yenileme becerisine sahip olur.

X
11

Bir yabancı dili kullanarak sosyolojik bilgi toplar ve sosyologlar ve diğer sosyal bilimciler ile iletişim kurar ("European Language Portfolio Global Scale", Level B1).

X
12

İkinci yabancı dili orta düzeyde kullanır.

X
13

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirme becerisine sahip olur.

X

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


SOSYAL MEDYA

İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.