Bizi takip edin
|
EN

SOSYAL MEDYA

SOC 328 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Din Sosyolojisi
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
SOC 328
Güz/Bahar
3
0
3
6

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Seçmeli
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri Tartışma
Soru & Cevap
Anlatım / Sunum
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Ders, toplumsal hayatta dinin yeri ve fonksiyonları üzerine ortaya konan kuramsal yaklaşımlar ve bu alanda yapılan bilimsel çalışmaları işleyecektir. Bu çerçevede öğrencilerin, dinin bireysel ve kamusal hayatı nasıl şekillendirdiği; dinin toplumsal rollerinde zamanla meydana gelen dönüşümlerin neler ve ne şekilde olduğu, ve dinin toplumsal, siyasal ve bireysel hayatın bir unsur olmaya hala neden ve nasıl devam ettiği konusunda sosyolojik bir anlayış geliştirmeleri amaçlanmaktadır.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • dinsel inançların temellerini sosyolojik açıdan tanımlayabilecektir;
  • dinlerin toplumdaki yeri ve fonksiyonlarını, kuramsal ve somut temelde tartışabilecektir;
  • dinsel sosyalleşmenin araç ve yolları ile bu sürecin birey dindarlığı üzerindeki etkilerini açıklayabilecektir;
  • moderleşme ve sekülerleşme süreçlerinin dinin toplumsal rol ve fonksiyonlarında meydana getirdiği değişimi açıklayabilecektir;
  • dini örgüt ve hareketlerin arkasında yer alan dinamikleri tartışabilecektir;
  • din-siyaset bağlantısı üzerinde değerlendirmeler yapabilecektir.
Ders Tanımı Ders, dinlerin toplumdaki yeri ve fonksiyonları (toplumsal birlik, control, düzen, disiplin vs.) üzerine ortaya konulan sosyolojik kuram ve yaklaşımları; toplumsal eylem, örgütlenme ve hareketleri nasıl motive ettiğini; ve birey dindarlığı ile bunun toplumsal yansımalarını kapsar. Dinlerin toplumsal rolü ve yerinde zamanla meydana gelen değişimleri izlemek amacıyla din konusu, modernleşme, sekülerleşme, postmodernite ve küreselleşme gibi temel toplumsal dönüşümlerle bağlantılı olarak da tartışılacaktır.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
X
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Dersin sunumu, kapsamı ve gereklilikleri konusunda öğrencilerin bilgilendirilmesi
2 Din Üzerine Klasik Teoriler 1) Textbook II. “The Sociology of Religion in Late Modernity” 3-16 2) Textbook I: “Macro Perspectives: Classical Sociologists and their Theories of Religion” 30-48; Durkheim, Marx, Weber. 3) Spickard, J. V. (2006). What is happening to religion? Six sociological narratives. Nordic Journal of Religion and Society, 19(1), 13-29.
3 Çağdaş Sorunlar/Kısa Sunumlar Textbook II: “Great Narratives: Modernity, Postmodernity, Globalization, Secularization” 75-97. 2) Textbook III. Secularization, sacralization. 124-140
4 Çağdaş Perspektifler: Bellah, Berger ve Diğerleri/Kısa Sunumlar 1) Bellah, R. N. (2005). Civil religion in America. Daedalus, 134(4), 40-55. 2) Berger, P. L. (2007). Religion in a globalizing world. Media Development, 54(3), 35. 3) Heelas, P. (2006). Challenging secularization theory: the growth of" New Age" spiritualities of life. Hedgehog Review, 8(1/2), 46.
5 Din ve Siyaset/Kısa Sunumlar 1) Textbook II: 297-315. 2) Rochford Jr, E. B. (2007). Chapter Nine. The Sociology Of New Religious Movements. In American Sociology of Religion (pp. 253-290). Brill.
6 Din ve Toplumsal Kurumlar I Ebaugh, H. R. (Ed.). (2006). Handbook of religion and social institutions. Springer Science & Business Media.
7 Din ve Toplumsal Kurumlar II Ebaugh, H. R. (Ed.). (2006). Handbook of religion and social institutions. Springer Science & Business Media. 20-34Ebaugh, H. R. (Ed.). (2006). Handbook of religion and social institutions. Springer Science & Business Media. 20-34
8 Din ve Toplumsal Kurumlar III Ebaugh, H. R. (Ed.). (2006). Handbook of religion and social institutions. Springer Science & Business Media. 20-34
9 Ara Sınav
10 Din ve Toplumsal Kurumlar IV 1) Textbook III: 221-242. 2)Mahmood, S. (2011). Politics of piety: The Islamic revival and the feminist subject. Princeton University Press.
11 Din ve Toplumsal Cinsiyet 1) Textbook II: 179-189. 2) Tucker, J. (2002). New age religion and the cult of the self. SOCIETY-NEW BRUNSWICK-, 39(2), 46-51.
12 Din ve Ruhanilik Turner pp.364-383 (Blackboard)
13 Dinin Geleceği Book II. pp.384-425.
14 Sunumlar
15 Sunumlar
16 Final

 

Ders Kitabı

         

BOOK I: I. Furseth & P. Repstad (2006) An Introduction to the Sociology of Religion, Classical and Contemporary Perspectives, London: Ashgate.

 

BOOK II: M. Dillon (Edit.) (2003) Handbook of the Sociology of Religion, London: Cambridge University Press.

 

BOOK III: B. Turner (Edit) (2003) Sociology of Religion, Oxford: Oxford University Press.

 

Önerilen Okumalar/Materyaller

Davie, G. (2013). The sociology of religion: A critical agenda. Sage.

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
1
10
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
20
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
30
Final Sınavı
1
40
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
3
60
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
40
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
3
48
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
0
Sınıf Dışı Ders Çalışması
15
3
45
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
0
Portfolyo
0
Ödev
0
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
20
20
Proje
0
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
1
27
27
Final Sınavı
1
40
40
    Toplam
180

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Klasik ve çağdaş sosyolojik kuramların bilgisine ve bu kuramları karşılaştırmalı olarak değerlendirme becerisine sahip olur.

X
2

Sosyoloji alanındaki temel yöntembilimsel yaklaşımlar, toplumsal araştırma ve veri analiz yöntemlerinin bilgisine sahip olur.

3

Sosyolojinin temel alanları olan genel sosyoloji, kurumlar sosyolojisi, toplumsal yapı ve değişme ve uygulamalı sosyoloji alanlarında bilgiye sahip olur.

X
4

Sosyolojik bir projeyi araştırma sorusuna en uygun yöntemlerle bireysel ya da grup üyesi olarak başlangıcından sonuna kadar tasarlayarak uygulama becerisine sahip olur.

5

Sosyolojik tahayyülü kullanarak bireysel sorunların arkasındaki toplumsal dinamikleri ortaya koyma becerisine sahip olur.

X
6

Yerel, ulusal ve küresel düzlemdeki toplumsal sorunları tanımlayıp, bu sorunların çözümü için yeni politika önerileri sunma yeteneğine sahip olur.

X
7

Sosyolojik bir araştırmanın veri toplama ve veri analizi süreçlerinde bilişim teknolojilerini kullanma bilgi ve becerisine sahip olur.

8

Sosyolojik verilerin toplanması, analiz edilmesi, yorumlanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket etme ve bilimsel ve etik değerleri dikkate alma becerisine sahip olur.

9

Toplumsal yaşamın çeşitli yönlerini analiz ederken sosyal bilimlerin farklı alanlarından faydalanma bilgi ve becerisine sahip olur.

10

Sosyoloji ve sosyal araştırma alanlarındaki bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyerek kendini mesleki açıdan sürekli yenileme becerisine sahip olur.

11

Bir yabancı dili kullanarak sosyolojik bilgi toplar ve sosyologlar ve diğer sosyal bilimciler ile iletişim kurar ("European Language Portfolio Global Scale", Level B1).

12

İkinci yabancı dili orta düzeyde kullanır.

13

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirme becerisine sahip olur.

X

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


SOSYAL MEDYA

İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.