Bizi takip edin
|
EN

SOSYAL MEDYA

SOC 370 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Tarihsel Sosyoloji
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
SOC 370
Güz/Bahar
3
0
3
6

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Seçmeli
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri -
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Bu ders, tarihsel sosyoloji alanına katkıda bulunan kuramcılar aracılığıyla, bir takım sosyolojik sorular çerçevesinde okuma yapmayı ve öğrencilere de bu okuma yetisini kazandırmayı amaçlamaktadır.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • sosyolojik araştırmada kuramsal geleneklerin gelişimine katkıda bulunan toplumsal ve siyasi süreçleri tespit edebilecektir;
  • sosyolojik araştırmada kuramsal geleneklerin gelişimine katkıda bulunan toplumsal ve siyasi süreçleri tespit edebilecektir;
  • toplumsal eylemleri ve toplumsal süreçleri tarihsel bağlamları içinde tartışabilecektir;
  • tarihsel değişim süreçlerini anlama biçimlerimizi şekillendiren sosyal teorileri sınıflandırabilecektir;
  • toplumların nasıl oluştuğu ve yeniden nasıl var olduğunu anlamak için tarihsel analizinin nasıl kullanılacağını açıklayabilecektir;
Ders Tanımı Bu ders, tarihsel sosyoloji teorilerine ve metoduna dair katkı ve tartışmaları, öğrencilerine sunmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla, öğrencilere alana katkı yapan önemli isimler ve çalışmaları tanıtılacaktır.\n

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
X
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Tanitma ve Genel Bakis
2 Annales Okulu, Braudel ve Tarihsel Sosyoloji Sociological Imagination; Peter Burke. “The Annales, Braudel and Historical Sociology”, ch. 4 in Handbook of Historical Sociology, 58-64.
3 Karl Marx ve Tarihsel Sosyoloji Duncan Kelly “Karl Marx and Historical Sociology” ch. 1 in Handbook of Historical Sociology, 11-26
4 Max Weber ve Yorumlayıcı Gelenek Robert Holton “Max Weber and the Interpretative Tradition” ch. 2 in Handbook of Historical Sociology, 27-38
5 Medeniyet Kompleksi ve Süreçleri John Mandalios “Civilizational Complexes and Processes: Elias, Nelson and Eisenstadt” ch. 5 in Handbook of Historical Sociology, 65-79.
6 Tarihsel Coğrafya Daniel Chirot, “The Social and Historical Landscape of Marc Bloch”, ch. 2 in Vision and Method in Historical Sociology, 22-46.
7 ARA SINAV
8 Aşağıdan Tarih Ellen Kay Trimberger, “E. P. Thompson: Understanding the Process of History”, ch. 7 in Vision and Method in Historical Sociology, 211-243.
9 Belgesel Gösterimi
10 Dünya Sistemleri Analizi Charles Ragin & Daniel Chirot, “The World System of Immanuel Wallerstein: Sociology and Politics as History”, ch. 9 in Vision and Method in Historical Sociology, 276-312.
11 Diktatörlüğün ve Demokrasinin Toplumsal Kökenleri Dennis Smith, “Discovering Facts and Values: The Historical Sociology of Barrington Moore”, ch. 10 in Vision and Method in Historical Sociology, 313-355.
12 Polanyici Paradigma ve İktisat Sosyolojisi Fred Block & Margaret M. Somers, “Beyond the Economistic Fallacy: The Holistic Social Science of Karl Polanyi”, ch. 3 in Vision and Method in Historical Sociology, 47-84.
13 Kolektif Eylem Lynn Hunt “Charles Tilly’s Collectiv Action” ch. 8 in Vision and Method in Historical Sociology, 244-275.
14 Sunumlar
15 Sunumlar
16 Final Sınavı

 

Ders Kitabı

Bu formdaki okuma listesi.

Önerilen Okumalar/Materyaller

Theda Scocpol. 1984. Vision and Method in Historical Sociology. Cambridge University Press. https://doi.org/10.1017/CBO9780511621567

 

Gerard Delanty and Engin F Isin. 2003. Handbook of Historical Sociology. London: Sage Publication.

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
1
10
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
20
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
30
Final Sınavı
1
40
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
3
60
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
40
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
3
48
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
0
Sınıf Dışı Ders Çalışması
15
3
45
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
1
7
7
Portfolyo
0
Ödev
0
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
20
20
Proje
0
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
1
25
25
Final Sınavı
1
35
35
    Toplam
180

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Klasik ve çağdaş sosyolojik kuramların bilgisine ve bu kuramları karşılaştırmalı olarak değerlendirme becerisine sahip olur.

X
2

Sosyoloji alanındaki temel yöntembilimsel yaklaşımlar, toplumsal araştırma ve veri analiz yöntemlerinin bilgisine sahip olur.

X
3

Sosyolojinin temel alanları olan genel sosyoloji, kurumlar sosyolojisi, toplumsal yapı ve değişme ve uygulamalı sosyoloji alanlarında bilgiye sahip olur.

X
4

Sosyolojik bir projeyi araştırma sorusuna en uygun yöntemlerle bireysel ya da grup üyesi olarak başlangıcından sonuna kadar tasarlayarak uygulama becerisine sahip olur.

X
5

Sosyolojik tahayyülü kullanarak bireysel sorunların arkasındaki toplumsal dinamikleri ortaya koyma becerisine sahip olur.

X
6

Yerel, ulusal ve küresel düzlemdeki toplumsal sorunları tanımlayıp, bu sorunların çözümü için yeni politika önerileri sunma yeteneğine sahip olur.

7

Sosyolojik bir araştırmanın veri toplama ve veri analizi süreçlerinde bilişim teknolojilerini kullanma bilgi ve becerisine sahip olur.

8

Sosyolojik verilerin toplanması, analiz edilmesi, yorumlanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket etme ve bilimsel ve etik değerleri dikkate alma becerisine sahip olur.

9

Toplumsal yaşamın çeşitli yönlerini analiz ederken sosyal bilimlerin farklı alanlarından faydalanma bilgi ve becerisine sahip olur.

X
10

Sosyoloji ve sosyal araştırma alanlarındaki bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyerek kendini mesleki açıdan sürekli yenileme becerisine sahip olur.

X
11

Bir yabancı dili kullanarak sosyolojik bilgi toplar ve sosyologlar ve diğer sosyal bilimciler ile iletişim kurar ("European Language Portfolio Global Scale", Level B1).

12

İkinci yabancı dili orta düzeyde kullanır.

13

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirme becerisine sahip olur.

X

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


SOSYAL MEDYA

İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.